Brýle proti modrému světlu – skutečně fungují?!

Jak se chránit před modrým světlem?

Než se pustíme do představení výhod, které skýtají brýle proti modrému světlu, povězme si pár slov o tom, jak se při práci s digitálními zařízeními chovat a šetřit tak oči (i mozek). Ukázalo se totiž, že existuje něco jako Computer Vision Syndrom (syndrom unaveného oka), kterým trpí až 90 % lidí, kteří denně pracují na počítači a tím nadměrně namáhají oční svaly.

Modrofialové světlo může v extrémních případech způsobovat i poškození buněk sítnice. Obyčejně se CVS projevu právě bolestí hlavy, unavenýma očima a problémy s usínáním.

Pravidlo 20-20-20

O pravidle 20-20-20 jste slyšeli? Někdy se dodržuje líp (třeba když v televizi už zase běží reklamy, takže si jdete udělat hrnek čaje) a někdy hůř (od rozepsané práce se občas opravdu těžko vstává), ale zkuste to. 

20 minut práce, 20 vteřin pauza a sledování 20 metrů vzdáleného objektu (koukněte z okna a zkontrolujte počasí, nebo třeba vaše auto na parkovišti).

Monitory s Low-Blue Light

Na ochranu očí myslí i výrobci počítačů, kteří nabízí monitory s technologií Low-Blue Light, která chrání oči ve chvíli, kdy právě pracujete nebo hrajete hry. Pokud ale večery trávíte před televizí nebo u chytrého telefonu, vaše oči modrofialovému světlu stejně čelí a vy můžete trpět problémy s usínáním. To se s brýlemi proti modrému světlu nestane.

Brýle proti modrému světlu známé jako brýle na počítač

Brýlové čočky blokující modré světlo mohou být bez dioptrií i s nimi. To znamená, že si svůj zrak může chránit každý.

Jaké jsou hlavní výhody brýlí proti modrému světlu?

  • Pomáhají snižovat namáhání očí

  • Zlepšují držení těla (podporují vidění ve spodní části čočky, takže už se nemusíte u počítače hrbit)

  • Zkvalitňují čitelnost digitálních zařízení

  • Pomohou vám lépe usnout

Kdy je pořízení brýlí proti modrému světlu nasnadě?

Není třeba čekat, až se projeví nepříjemnosti jako bolest hlavy, únava očí, nebo obtížné usínání. Pokud víte, že před monitorem denně trávíte několik hodin, jsou brýle na počítač v boji proti únavě očí skvělou prevencí.

Kromě toho, že filtr modrého světla zajistí, že se do očí nedostane nejvíc agresivní část světla (například brýlové čočky Crizal Prevencia umí filtrovat škodlivé modro-fialové světlo a prospěšné modro-tyrkysové propustit), také zlepšují kontrast barev.

Jsou brýle blokující modré světlo na první pohled jiné?

Ano. Čočky brýlí proti modrému světlu poznáte na první pohled – jejich skla jsou lehce tónovaná do žluta. Ale nemusíte se bát, toto zabarvení ničemu nevadí a občas budete rádi, že vás bílé světlo tolik neoslňuje (například při pohledu na zasněženou krajinu nebo v létě při čtení na slunci).

Jaké druhy brýlových čoček s filtrem modrého světla nabízíme v CM Optik?

  • Brýlové čočky Essilor Eyezen s technologií EyzenTM Focus pro podporu zaostřování zraku (na spodní straně brýlových čoček je část, která zlepšuje čitelnost malých znaků) a Light Scan pro ochranu před škodlivým modrofialovým světlem. Samozřejmě ve variantě s dioptriemi i bez nich.

  • Crizal Prevencia, které také filtrují škodlivé modrofialové světlo (ale zdravé modrotyrkysové propouští). Pomáhají předcházet předčasnému stárnutí očí a jejich povrchová úprava zajistí ochranu před škrábanci, otisky, prachem, kapkami vody, odlesky i UV zářením.

  • Varilux Digitime EyeZen jsou multifokální brýlové čočky, které nahrazují brýle na blízko a na střední vzdálenost.

Pokud jste dočetli až sem, nejspíš to s pořízením brýlí na počítač proti únavě očí myslíte vážně. Abychom vám rozhodování ještě trochu usnadnili, máme pro vás akci:

Multifokální brýlová skla Varilux EyeZen u nás koupíte v akci 1+1 pár.

na brýlové čočky Crizal Prevencia máme do konce roku 2021 slevu 20 %.

 
 

Aby nové brýle nejen slušely, ale i pomáhaly, doporučujeme si najít chvíli i na měření zraku přímo na našich pobočkách.