Co dělat proti mlžení brýlí při nošení roušky? Máme 4 tipy!

Venku jsou teploty jen těsně nad nulou a vy celí natěšení míříte k nejbližší kavárně (nebo o něco míň natěšení do kanceláře), abyste po otevření dveří zůstali zírat. Máte respirátor, dioptrické brýle, ale nevidíte nic. Může za to rozdílná teplota venku a uvnitř budovy. Teplotní rozdíl se projeví vysrážením vodní páry na povrchu brýlových čoček a vy máte svět na chvíli v mlze. Takže buď si můžete zkusit přečíst jídelní lístek bez brýlí, chvíli počkat, nebo vyzkoušet naše čtyři tipy proti mlžení brýlí.

Na vině není jen rouška

Pokud už nosíte dioptrické brýle pár let, víte, že k zamlžení brýlí nedochází jen ve chvílích, kdy máte zakrytá ústa a nos rouškou. Jen si vzpomeňte, kolikrát jste se sklonili nad šálkem čaje, dřezem plným nádobí nebo otevřeli troubu, abyste zkontrolovali pečínku k nedělnímu obědu a brýle se z toho celé orosily. Mimochodem otevírání trouby proti obrýlenému i neobrýlenému obličeji není nejlepší nápad.

Pravděpodobně jste v takové chvíli hledali něco, čím brýle vyčistíte. Lze jen doufat, že první, co vám přišlo pod ruku, nebylo tričko, nebo papírový ubrousek – ty mohou dioptrické čočky vašich brýlí poškrábat. A když už jsme u toho, k čištění brýlí se nehodí ani čistící prostředky na sklo, nebo nedej bože sliny… Hadřík z mikrovlákna byste měli mít vždy po ruce.

co děla proti mlžení brýlí

A teď ty slíbené tipy na to, co dělat proti mlžení brýlí

  1. Mlžení brýlí v roušce lze alespoň částečně zabránit tím, že si vyberete takovou, která vám sedí a přiléhá k obličeji. Tak vydechovaný vzduch prochází přes roušku a neuniká kolem nosu pod brýle. S tím vám pomůže vytvarování kovové spony všité do roušky nebo respirátoru.

  2. Zamiřte k nám do optiky v Brně nebo Blansku a zeptejte se na přípravek proti mlžení brýlí. V nabídce máme „zázračný“ gel, který nanesete na brýlová skla a rozleštíte hadříkem z mikrovlákna a brýlové čočky se nemlží.

  3. Jestli vás zamlžování brýlových čoček opravdu trápí a přemýšlíte o pořízení nových dioptrických brýlí, řekněte si v optice o hydrofobní vrstvu, která odpuzuje vodu a tím pádem napomáhá rychlejšímu odmlžení brýlí. Tato nanovrstva vyhlazuje povrch čočky a usnadňuje její čištění od nečistot a mastnoty.

  4. Místo brýlí můžete vyzkoušet kontaktní čočky.

    V našich optikách CMOptik právě probíhají dvě slevové akce: na denní čočky Dailies a měsíční čočky Air Optix. V rámci akce je nutné absolvovat kontrolu zraku přímo v oční optice, aby specialista posoudil, jestli se stav vašich očí nezměnil.

 
 

Aby nové brýle nejen slušely, ale i pomáhaly, doporučujeme si najít chvíli i na měření zraku přímo na našich pobočkách.