Jak si vybrat brýle podle tvaru obličeje

Jak vybrat brýle, aby vám slušely a seděly?

Brýle nám slouží nejen jako pomůcka pro korekci vidění, případně pro ochranu očí, ale zároveň by měly podtrhnout náš osobní styl, protože jsou výrazným prvkem tváře a nechávají na sebe strhnout pozornost. Se správným výběrem Vám ochotně poradí náš odborný personál, v prvotní fázi však můžete využít našeho stručného průvodce a získat tak lehké povědomí o tom, jaké brýle nejlépe volit pro Váš typ obličeje.

„Horní linie obruby by měla kopírovat obočí.“

Brýle nám mohou dát vyniknout nebo nás mohou naopak shodit, stačí však dodržet pár základních pravidel pro správný výběr brýlových obrub.

„Obruba by měla být v zákrytu se spánkovou a na ni navazující lícní kostí.“

Jak vybrat brýle podle tvaru obličeje

Při koupi brýlových obrub myslete vždy také na skutečnost, kam budete v brýlích chodit, kdo Vás v nich uvidí a jaký budou budit pocit, např. adekvátně zvolené obruby k obleku či šatům, proto není od věci mít alespoň dva až tři modely brýlí a střídat je dle potřeby a vhodnosti.

„Obruba by měla mít opačný tvar od Vašeho obličeje.“

Za zmínku stojí také vhodně zvolený materiál obruby. Plastové obruby jsou do jisté míry flexibilní a výrobci díky tomuto materiálu mohou experimentovat nejen se vzory, ale i barvami. Kovové obruby jsou sázkou na jistotu, jde o nestárnoucí klasiku, jsou elegantní a budí seriózní dojem. Titanové obruby jsou lehké, pružné a snadno se přizpůsobují.

„Barva obruby by měla ctít Vaši barevnou typologii.“

jak vybrat brýle pro kulatý obličej

Kulatý obličej

Pro kulatý typ obličeje jsou charakteristické jemné neostré linie, široké čelo a čelist a širší lícní kosti.

Tomuto tvaru obličeje sluší hranaté silné obruby, které zostří jemné rysy. Obruba by měla být zároveň s lícní kostí. Pro optické protažení obličeje volte obruby, které se ve spodní části zužují.

jak vybrat brýle pro hranatý obličej

Hranatý obličej

Hranatý typ obličeje je charakteristický hranatými liniemi, širokým čelem, širokýmí lícními kostmi a čelistí.

Tomuto tvaru obličeje sluší zaoblenější tenčí obruby, které zjemní hranaté rysy. Obruba by měla být nepatrně širší než lícní kosti. Pro optické zkrácení obličeje volte silnější horizontální linie.

jak vybrat brýle pro trojúhelníkový typ obličeje

Trojúhelníkový obličej

Pro trojúhelníkovitý typ obličeje jsou charakteristické výrazné rozšiřující se linie, od zúženého čela po širokou čelist.

Tomuto tvaru obličeje sluší důraznější širší obruby, které budou o trochu širší než čelist a zdůrazní linii obočí. Obruba by měla být s výraznou horní hranou.

 
jak vybrat brýle pro srdcovitý tvar obličeje

Srdcovitý obličej

Pro srdcovitý typ obličeje jsou charakteristické výrazné zužující se linie, od širokého čela po úzkou spodní čelist a bradu.

Tomuto tvaru obličeje sluší zaoblenější širší obruby, které vytvoří dojem rovnovážných rysů. Obruba by měla být s výraznou spodní hranou.

jak vybrat brýle pro oválný obličej

Oválný obličej

Charakteristické jsou univerzální linie, především mírně se zužující čelo a čelist a nepatrně širší lícní kosti.

Tomuto tvaru obličeje sluší výrazné, ale jen mírně větší obruby, které zvýrazní rysy. Obruba by měla být klidně barevná nebo se zajímavým vzorem. Majitelé oválných tváří si mohou svobodně vybírat, neboť jim sluší téměř cokoliv. Kulatými obrubami své rysy změkčí, hranatými zase přiostří.

 

Aby nové brýle nejen slušely, ale i pomáhaly, doporučujeme si najít chvíli i na měření zraku přímo na našich pobočkách.